Select Page

Ne kövess

“Ha nem kell fizetned egy termékért, akkor te magad vagy a termék.”

 

Egy reklám követhet Téged?

by | Oct 28, 2021 | Számítástechnika | 0 comments

Miért is követhet minden?

Nézzünk egy nem túl apró példát —- Google. Az emberek többsége azt gondolja a Google üzlete a kereséseken alapszik, de igazából a bevételük jelentős része a reklámok szolgáltatásából fakad.

Egyszerűbben fogalmazva: a Google nem kereső cég, hanem marketing ügynökség.

A Princetoni Egyetem WebTAP adatvédelmi projekt kimutatása alapján Google követők (trackerek) figyelnek a top 1 millió-s weboldal rangsor 75%-án, ezt követi a Facebook 25%-al. (Eredeti tanulmány elérése: https://www.cs.princeton.edu/~arvindn/publications/OpenWPM_1_million_site_tracking_measurement.pdf )

A Google nem csak a keresőjében helyez el reklámot, hanem több mint 2.2 millió további weboldalon és több mint egy millió alkalmazásban. Minden alkalommal, amikor meglátogatsz egy ilyen weboldalt vagy használod valamelyik alkalmazást, a Google letárolja rólad az elérhető információkat és azt felhasználva további reklámokkal tudjon megcélozni.

Ezek alapján jelenthetjük ki, hogy igen, a reklámokat árnyékként követnek az interneten mindenkit.

Ha szeretnéd megállítani, vagy legalább blokkolni ezek reklámok követését, akkor használj megfelelő eszközöket, amely blokkolja hogy adatot szerezzenek, tároljanak rólad.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz hozzánk, hogy első kézből értesülj új bejegyzéseinkről!