Select Page

Ne kövess

“Ha nem kell fizetned egy termékért, akkor te magad vagy a termék.”

 

Leállhat a Facebook?

by | Oct 29, 2021 | Számítástechnika | 0 comments

Írország legfelsőbb bíróságán eljárás indult, hogy a Facebook ne kezelhesse amerikai szerverein az európai felhasználók személyes adatait. Az Egyesült Államok tagállamaiban ugyanis nem olyan szigorúak az adatvédelmi szabályok, mint Európában, ezért a bíróság szerint indokolt az adatokat az EU-n belül tartani – írja a PC World.

A felhasználók adatainak kontinenseken átnyúló kezelését jelenleg a Privacy Shield megegyezés teszi lehetővé. Az egész Európai Uniót érintő ír beadvány szerint viszont ez nem elégséges ahhoz, hogy az uniós polgárok adatai megfelelő védelmet élvezzenek az óceánon túl.

Ugyanakkor a Facebook lényege pont az, hogy a felhasználók attól függetlenül elérhetik egymást, hogy a világ mely pontján tartózkodnak. Egy esetleges korlátozó rendelkezés éppen ezt a lehetőséget korlátozná, és elválasztaná az európai tagokat a többiektől.

A Facebook ezért fellebbezést nyújtott be, és azt javasolja, hogy egyoldalú döntés helyett közösen dolgozzanak ki egy minden fél számára elfogadható adatvédelmi megoldást az európai jogalkotókkal és az adatvédelmi szervekkel. Ha a vállalat nem kapna engedélyt az adatcserére Európa és az Egyesült Államok között, leállhatna az egész közösségi oldal.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Csatlakozz hozzánk, hogy első kézből értesülj új bejegyzéseinkről!