Védd a személyes adataidat 3+1 egyszerű lépésben

Első lépés: Up-to-date tartott szoftverek

Minden szoftvernek bizonyos idő után lejárnak a frissítései, elavulttá válik. Az elavult szoftverek olyan biztonsági réseket tartalmazhatnak, amelyeken keresztül könnyebben hozzáférhetnek a személyes adataidhoz. Tartsd frissen eszközeidet (telefon, notebook, pc) és a rajtuk futó szoftvereket. Ennek köszönhetően mindig a legfrissebb és lehető legbiztonságosabb verzióval rendelkezel majd. 

Második lépés: Frissítsd az adatvédelmi beállításaid

Bizonyosodj meg róla, hogy az eszközeid a megfelelő adatvédelmi beállításokkal rendelkeznek. Alább egy lépésről lépésre útmutató a főbb beállításokhoz:

  • Ügyelj arra, hogy az alkalmazások csak használat közben tudják felhasználni a helyzet információid, nehogy ezek az adatok akkor is elérhetőek legyenek, amikor erre semmi szükség, különösen a tartózkodási helyeid előzményei.
  • Ellenőrizd a telepített alkalmazásaid milyen adatokhoz kérnek hozzáférést
  • Ha egy alkalmazást jó ideje nem használsz, érdemes törölni, nehogy a háttérben személyes információkat osszon meg az alkalmazás üzemeltetőjével. Később ha szükség van rá, bármikor újra letöltheted és telepítheted.

Harmadik lépés: Használj jelszó kezelőt

A személyes adatvédelem és a biztonság nem ugyanaz, de hasonló fogalmak. Ha az internetes fiókjaid biztonsági szintje alacsony, ezzel a személyes adataid kiszivárgását is kockára teszed. Használtál már egynél több weboldalon ugyanazt a jelszót? Ha igen, akkor a személyes adataid jó eséllyel már valahova kikerültek. Valószínűleg nem is tudsz róla, hogy ezen oldalak közül valamelyiket feltörték, és az ott szerzett adatokkal a további felhasználói fiókjaid is veszélyben vannak. Erre van egy egyszerű gyógymód: generálj jelszót minden fiókodhoz külön-külön és ezt tárold jelszó kezelőben. Ilyen jelszó kezelők a LastPass, Dashlane és a 1Password. Ezek rendelkeznek a böngészőbe beépülő modullal is.

Negyedik lépés: Állíts be kétfaktoros authentikációt

A két faktoros authentikáció nem más mint, amikor a login után egy egyszeri jelszót vagy számsort  kapsz valamilyen más csatornán (mondjuk sms). Így ha a jelszavad ki is került, az egyszeri azonosítót nem tudja (vagy csak nehezen) megszerezni a támadó. Ahol csak lehet állítsd be ezt az opciót.

Ez minden! A fenti lépéseket következetesen betartva már több mint a kétszeresére emelted a személyes adataid védelmének biztonsági szintjét.

Ne feledd:
Ha nem kell fizetned egy termékért, akkor te magad vagy a termék.